Mango džem je krásne sladká a tropická pochúťka, ktorá prenesie chuť leta do vášho domova počas celého roka. Tento džem kombinuje sladkosť zrelého manga s jemným kyslastým nádychom, vytvárajúc neodolateľný doplnok k toastom, jogurtu alebo ako náplň do koláčov a palaciniek. Pripraviť si mango džem je jednoduché a môžete si byť istí, že výsledok bude oveľa chutnejší a zdravší ako akýkoľvek obchodný džem.
Ingrediencie
- 1 kg zrelého manga, olúpaného a nakrájaného na kúsky
- 500 g kryštálového cukru
- Šťava z 2 veľkých limetiek
Postup
- Príprava manga: Najprv mango ošúpte, odstráňte kôstku a nakrájajte dužinu na menšie kúsky. Ak máte radi hladší džem, manga môžete pred varením rozmixovať.
- Varenie džemu: V hrnci zmiešajte pripravené kúsky manga, cukor a limetkovú šťavu. Nechajte zmes približne 10 minút odstáť, aby mango začalo púšťať šťavu a cukor sa začal rozpúšťať. Následne zohrejte na strednom ohni a varíte, kým nezačne zmes vrieť. Potom znížte teplotu a nechajte džem bublať na miernom ohni asi 30-40 minút, kým nezhustne. Počas varenia pravidelne miešajte a odstraňujte akúkoľvek penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
- Sterilizácia pohárov: Počas varenia džemu sterilizujte poháre vyvarením vo vode alebo zahriatím v rúre na 100°C na 10 minút.
- Plnenie pohárov: Hotový horúci džem ihneď naplňte do sterilizovaných pohárov. Naplňte takmer po okraj, utrite okraje, pevne uzavrite viečkami, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Tento mango džem je skutočnou pochúťkou, ktorá pridá exotický nádych k vašim obvyklým jedlám. Je to úžasný spôsob, ako využiť sezónne ovocie a vytvoriť lahodný, zdravý produkt, ktorý môžete užívať s rodinou alebo darovať ako milý darček.