Višňový lekvár je skutočnou klasikou medzi domácimi zaváraninami, ktorá svojou jedinečnou chuťou a vôňou pripomína staré dobré časy trávené u babičky. Jeho príprava je jednoduchá, a výsledkom je lekvár plný intenzívnych chutí, ktorý môžete využiť na pečivo, ako náplň do koláčov alebo dokonca ako základ pre rôzne omáčky. Výborný je aj jednoducho tak, ako doplnok k ranným palacinkám alebo jogurtu.
Ingrediencie
- Višne:
- 1 kg čerstvých višní, zbavených kôstok
- Cukor:
- 500 g kryštálového cukru
- Želírovacie činidlo:
- 1 balíček želírovacieho cukru (voliteľné, pre rýchlejšie a istejšie zhustnutie)
Postup
- Príprava višní: Višne umyte, odstráňte stopky a vyberte kôstky. Tento krok je dôležitý pre kvalitu finálneho produktu.
- Varenie lekváru: Višne dajte do veľkého hrnca, pridajte kryštálový cukor a nechajte ich asi 30 minút odstáť, kým nezačnú púšťať šťavu. Potom zmes zohrejte a nechajte pomaly variť. Po zovretí varíte na strednom ohni približne 20-30 minút, pričom pravidelne miešajte. Ak používate želírovací cukor, pridajte ho podľa návodu na balení a ešte krátko povarte.
- Sterilizácia a konzervácia: Horúci lekvár ihneď rozlejte do sterilizovaných sklenených pohárov. Pevne ich uzavrite, obráťte vekom nadol na 5 minút pre zabezpečenie vákua a potom ich obráťte správnou stranou hore. Nechajte vychladnúť a potom skladujte na chladnom, tmavom mieste.
Tento domáci višňový lekvár vás očarí svojou bohatou chuťou a príjemnou kyslosťou, ktorá je tak charakteristická pre višne. Výsledok je skvelým spôsobom, ako si vychutnať plody leta po celý rok.