Gulášová polievka je jedným z najobľúbenejších jedál v strednej Európe. Táto tradičná polievka sa vyznačuje bohatou chuťou, hustou konzistenciou a výdatnosťou, ktorá zaručene zasýti každého stravníka. Pripravili sme pre vás podrobný návod, ako si uvariť tú najlepšiu gulášovú polievku, ktorá vás prenesie priamo do srdca Maďarska, kde má tento pokrm svoje korene. Nasledujúci recept na gulášovú polievku je jednoduchý na prípravu a je ideálny na studené zimné dni, keď potrebujete niečo teplé a výdatné.
Ingrediencie
- 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie predné alebo stehno)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 červené papriky
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 3 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička pálivej papriky (voliteľné)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1,5 l hovädzieho vývaru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžička majoránu
- 1 bobkový list
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Príprava surovín: Hovädzie mäso nakrájame na menšie kocky. Cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky očistíme a nakrájame na drobno. Papriky očistíme a nakrájame na pásiky.
- Restovanie mäsa: Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a pridáme nakrájané mäso. Restujeme, kým nie je mäso zo všetkých strán zlatohnedé.
- Pridanie cibule a cesnaku: K mäsu pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažíme, kým cibuľa nezmäkne a nezozlatne.
- Pridanie korenín a paradajkového pretlaku: Do hrnca pridáme sladkú a pálivú papriku, majorán, bobkový list a paradajkový pretlak. Všetko dobre premiešame a smažíme ešte asi 2 minúty.
- Príprava základu polievky: Pridáme nakrájané papriky, mrkvu a zemiaky. Všetko zalejeme hovädzím vývarom. Polievku privedieme k varu, potom znížime teplotu a varíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny, kým nie je mäso mäkké.
- Zahustenie polievky: V malej miske zmiešame hladkú múku s trochou vody a prilejeme do polievky. Dôkladne premiešame a varíme ešte ďalších 10 minút, kým polievka nezhustne.
- Dochutenie a podávanie: Polievku dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Pred podávaním posypeme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Vychutnajte si svoju domácu gulášovú polievku s čerstvým chlebom alebo pečivom. Dobrú chuť!