Vianoce sú obdobím, kedy sa rodiny stretávajú, aby si užili spoločné chvíle a pochutnali si na tradičných dobrotách. Jednou z neodmysliteľných súčastí slovenských Vianoc je šťavnatý orechovník – domáci orechovník, ktorý svojou vôňou a chuťou naplní váš domov vianočnou atmosférou. Tento recept na vianočný orechovník vám ukáže, ako pripraviť dokonalý kysnutý koláč s bohatou orechovou plnkou, ktorý si zamiluje celá rodina. Je to ideálny dezert na každý vianočný stôl, ktorý si môžete vychutnať pri šálke horúceho čaju alebo kávy.
Ingrediencie
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 2 vajcia
- štipka soli
- 1 vanilkový cukor
Na orechovú plnku:
- 300 g mletých vlašských orechov
- 150 g cukru
- 100 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 1 polievková lyžica rumu (voliteľné)
- citrónová kôra z jedného citróna
- štipka škorice
Na potretie:
- 1 vajce (na potretie koláča pred pečením)
Postup
- Príprava kvásku: V miske zmiešajte vlažné mlieko, cukor a droždie. Nechajte odstáť asi 10 minút, kým kvások nezačne peniť.
- Príprava cesta: Do veľkej misy preosejte múku, pridajte cukor, vanilkový cukor, štipku soli a premiešajte. Pridajte vajcia, roztopené maslo a nakysnutý kvások. Vypracujte hladké a pružné cesto, ktoré nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Príprava orechovej plnky: Kým cesto kysne, pripravte si orechovú plnku. V hrnci ohrejte mlieko a pridajte do neho mleté orechy, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a škoricu. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí a plnka mierne zhustne. Ak máte radi, môžete pridať aj lyžicu rumu pre extra chuť. Plnku nechajte vychladnúť.
- Tvarovanie orechovníka: Nakysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnikový plát hrubý asi 1 cm. Na cesto rovnomerne rozotrite orechovú plnku a zrolujte ho do rolády. Roládu vložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 15-20 minút kysnúť.
- Pečenie: Pred pečením potrite orechovník rozšľahaným vajcom, aby mal krásnu zlatistú kôrku. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30-40 minút, alebo kým nie je orechovník zlatohnedý.
- Servírovanie: Nechajte orechovník úplne vychladnúť pred krájaním. Tento domáci orechovník je ideálny na vianočný stôl, kde si ho môžete vychutnať s rodinou a priateľmi.
Tento vianočný orechovník je nielen krásnym doplnkom vašej vianočnej výzdoby, ale aj lahodným dezertom, ktorý prinesie do vašej kuchyne vôňu Vianoc. Užite si tento šťavnatý orechovník a užite si krásne sviatky!