Zdravá pizza s celozrnnou múkou a zeleninou je skvelá alternatíva k tradičnej pizze, ktorá zvyčajne obsahuje veľa kalórií a málo živín. Tento recept využíva celozrnnú múku, ktorá je bohatšia na vlákninu a živiny ako biela múka, a vrch je plný čerstvej zeleniny, čo zaručuje chutný a zároveň zdravý výsledok. Či už hľadáte ľahkú večeru alebo zdravú alternatívu na párty, táto pizza je perfektným riešením.
Ingrediencie
- 2 šálky celozrnnej múky
- 1 šálka vlažnej vody
- 1 balíček droždia
- 1 čajová lyžička cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1/2 šálky paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 čajová lyžička sušeného bazalky
- 1 strúčik cesnaku, pretlačený
- Rôzna zelenina na topping (napríklad plátky čerstvých paradajok, paprika, šampiňóny, cibuľa)
- 1 šálka strúhaného mozzarelly (voliteľné pre vegánsku verziu: použite vegánsky syr)
Postup
- Príprava cesta: V malej miske zmiešajte vlažnú vodu, cukor a kvasnice a nechajte stáť 5 minút, kým zmes nezačne peniť. Vo väčšej mise zmiešajte celozrnnú múku a soľ. Pridajte kvasnicovú zmes a olivový olej. Miešajte a potom miesite cesto na ľahko pomúčenej ploche, kým nevznikne hladké a pružné cesto (asi 8 minút). Položte cesto do naolejovanej misky, prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
- Príprava pizzy: Rozohrejte rúru na 220°C. Cesto rozvaľkajte na požadovanú veľkosť a hrúbku a položte na plech na pečenie vyložený papierom na pečenie. Cesto potrite paradajkovým pretlakom, ktorý ste zmiešali s oreganom, bazalkou a cesnakom. Na pretlak rozložte vybranú zeleninu a posypte syrom. Pečte v predhriatej rúre 15-20 minút alebo kým cesto nie je zlatohnedé a syr bublá.
Podávajte túto zdravú pizzu horúcu, posypanú čerstvými bylinkami pre extra sviežosť a chuť. Tento recept nie len že zasýti vaše chute na pizzu, ale poskytne aj množstvo dôležitých živín.