Polievka z pečenej papriky a paradajok je bohatá na chutě a vôňu, vďaka kombinácii pečenej zeleniny, byliniek a korenia. Táto polievka je ideálna na jesenné a zimné večery, keď hľadáte niečo teplé a útulné. Pečené papriky a paradajky dodávajú tejto polievke prirodzene sladký podtón, zatiaľ čo čerstvé bylinky a trocha chilli pridávajú pikantnosť a hĺbku chutí. Pripravená s láskou a pozornosťou, táto polievka zahreje telo i dušu. Je to výživná a sýta polievka, ktorá je navyše vhodná aj pre vegánov.
Ingrediencie
- 4 veľké červené papriky, rozpolené a vyčistené
- 6 stredne veľkých paradajok, rozpolené
- 3 strúčiky cesnaku, neolúpané
- 2 stredne veľké cibule, nakrájané na štvrtiny
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 čajová lyžička sušeného tymianu
- 1/2 čajovej lyžičky červenej papriky
- Čerstvé bazalkové listy na ozdobu
- Prípadne smotana alebo jogurt pre podávanie (voliteľné)
Postup
- Pečenie zeleniny: Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia. Papriky, paradajky, cesnak a cibule rozložte na plech vyložený papierom na pečenie. Pokvapkajte zeleninu olivovým olejom a okoreňte soľou a čiernym korením. Pečte v rúre asi 30-40 minút, kým zelenina nebude mäkká a ľahko karamelizovaná.
- Príprava polievky: Po upečení nechajte zeleninu mierne vychladnúť. Cesnak olúpte. Všetku upečenú zeleninu vrátane štiav z pečenia preneste do veľkého hrnca. Pridajte zeleninový vývar, tymian a červenú papriku. Varíte na miernom ohni približne 20 minút, aby sa chute spojili.
- Mixovanie a podávanie: Polievku rozmixujte ponorným mixérom priamo v hrnci na hladkú konzistenciu. Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu vody alebo ďalšieho vývaru. Polievku pred podávaním ochutnajte a prípadne dochuťte. Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvými bazalkovými listami a prípadne trochou smotany alebo jogurtu pre krémovú textúru.
Tento recept na polievku z pečenej papriky a paradajok je skutočnou lahôdkou, ktorá zahreje a poteší každého, kto po nej siahne.