Mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú klasickým a milovaným jedlom, ktoré sa dokonale hodí na rodinné večere alebo na pohostinný stôl pri príležitostiach. Tento recept kombinuje šťavnaté, korenené mäsové guľky s bohatou a aromatickou paradajkovou omáčkou, ktorá je doplnená bylinkami a koreninami pre dodanie maximálnej chuti. Či už hľadáte pohodlné domáce jedlo alebo chutný a jednoduchý spôsob, ako potešiť svojich hostí, tento recept na mäsové guľky v paradajkovej omáčke je ideálnou voľbou.
Ingrediencie
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 veľká cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 100 g strúhanky
- 1 vajce
- 2 PL čerstvého petržlenu, nadrobno nakrájaného
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- 1 PL olivového oleja
- 400 g konzervovaných paradajok v šťave
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 ČL sušenej bazalky
- 1 ČL cukru (voliteľné)
Postup
- Začnite prípravou mäsových guľiek: V mise zmiešajte mleté mäso, cibuľu, cesnak, strúhanku, vajce a petržlen. Osolte a okoreňte podľa chuti. Dobre premiešajte rukami až kým nie sú všetky ingrediencie rovnomerne rozložené.
- Z vypracovanej zmesi formujte guľky veľkosti golfu. Na panvici rozohrejte olivový olej a mäsové guľky na ňom z každej strany opečte dozlatista. Po upečení guľky odložte bokom.
- V rovnakej panvici, kde ste piekli guľky, pridajte paradajkový pretlak a chvíľu ho restujte, aby sa uvoľnili jeho chute. Pridajte konzervované paradajky, oregano, bazalku a cukor. Nechajte omáčku prejsť varom a potom zmiernite teplotu.
- Do omáčky vložte opäť mäsové guľky a nechajte všetko spolu dusiť na miernom ohni približne 20 minút, kým sa guľky úplne neprepečú a omáčka nezahustí.
- Podávajte horúce, najlepšie s čerstvým chlebom alebo cestovinami, posypané čerstvým petržlenom alebo parmezánom.
Tento recept na mäsové guľky v paradajkovej omáčke ponúka dokonalú kombináciu chutí a textúr, ktorá si získa srdce každého gurmána.