Kyslá kapustová polievka s klobásou a zemiakmi je vynikajúci príklad východoeurópskej kuchyne, ktorá je známa svojou schopnosťou premeniť jednoduché suroviny na hlboko aromatické a uspokojujúce jedlá. Tento tradičný recept kombinuje bohaté chute údené klobásy, kyslú kapustu a zemiaky, vytvárajúc sýtu a hrejivú polievku, ktorá je ideálna na chladné dni. Tento pokrm je obzvlášť populárny v krajinách ako Slovensko, Česko a Poľsko.
Ingrediencie
- 500 g údenej klobásy, nakrájanej na kolieska
- 500 g kyslej kapusty, dobre scedenej
- 4 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 2 l vody alebo vývaru
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 bobkový list
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Na ozdobu: čerstvý kôpor alebo petržlen
Postup
- Príprava základu: V hrnci na strednom ohni zohrejte olej a opražte cibuľu a cesnak do zlatista. Pridajte klobásu a restujte pár minút, kým sa nezačne mierne opražiť.
- Varenie polievky: Do hrnca pridajte kyslú kapustu, zemiaky, bobkový list, sladkú papriku a zalejte vodou alebo vývarom. Zamiešajte a privediete k varu. Znížte teplotu a varíte pod pokrievkou asi 30 minút, alebo kým zemiaky nie sú mäkké. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a čiernym korením.
Podávajte teplú, posypanú nasekaným kôprom alebo petržlenom. Táto kyslá kapustová polievka s klobásou a zemiakmi je vynikajúca ako sýty hlavný chod, ideálny pre chladné večery, kedy potrebujete niečo hrejivé a pohodové.