Broskyňová bublanina s prídavkom rumu je výnimočný dezert, ktorý kombinuje sladkú chuť broskýň s teplým tónom rumu. Tento koláč je ideálny na zahriatie počas chladnejších večerov alebo ako luxusný dezert na letné posedenia. Rum nielenže zvýrazňuje chuť broskýň, ale dodáva cestu tiež nezameniteľnú arómu.
Ingrediencie
- 500 g čerstvých broskýň
- 100 ml tmavého rumu
- 250 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 150 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 4 veľké vajcia
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
Postup
- Príprava broskýň: Broskyne umyte, rozpolte, odstráňte kôstky a nakrájajte na menšie kúsky. Broskyne namočte v rumu a nechajte ich marinovať asi 30 minút, aby sa dobre prepojili chuti.
- Príprava cesta: Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej a vzdušnej peny. Postupne pridávajte olej a mlieko, neustále miešajte. Nakoniec vmiešajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a štipkou soli. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Pečenie: Cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Na cesto rovnomerne rozložte marinované broskyne s trochou zvyšného rumu. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40–45 minút, kým bublanina nebude zlatistá a pevná na dotyk.
- Podávanie: Nechajte koláč vychladnúť, potom ho posypte práškovým cukrom a podávajte. Bublanina s broskyňami a rumom je vynikajúca teplá aj studená, ideálna na servírovanie s šľahačkou alebo zmrzlinou.
Tento recept na broskyňovú bublaninu s rumom je perfektným spôsobom, ako pridať trochu extravagancie do vášho dezertného menu.