Lesné huby sú výborným zdrojom bielkovín, vlákniny a vitamínov. S ich jedinečnou chuťou a textúrou sa stávajú stredobodom mnohých vynikajúcich pokrmov. Predstavujeme vám recepty, ktoré oslavujú túto jesennú delikatesu v rôznych kuchárskych podobách.
Krémová hubová polievka
Ingrediencie:
- 500g lesných húb
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml kuracieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ, korenie, maslo
Postup: Na masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájané huby a restujte ďalších 10 minút. Pridajte vývar, soľ a korenie a varte 20 minút. Pred podávaním prilejte smotanu a rozmixujte do hladka.
Hubový tatarák
Ingrediencie:
- 300g čerstvých lesných húb (napr. kuriatka)
- 1 malá cibuľka
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- Soľ, korenie, citrónová šťava
Postup: Huby, cibuľu a cesnak nadrobno nakrájajte alebo rozmixujte v mixéri. Pridajte olivový olej, soľ, korenie a citrónovú šťavu. Vymiešajte a nechajte odležať v chladničke.
Steak s hubovou omáčkou
Ingrediencie:
- 2 steaky (hovädzie alebo bravčové)
- 250g lesných húb
- 100 ml červeného vína
- 2 PL masla
- 100 ml smotany na varenie
- Soľ, korenie
Postup: Steaky opečte na panvici na masle. Keď sú hotové, vyberte ich a na panvici orestujte huby. Pridajte víno a nechajte zredukovať na polovicu. Pridajte smotanu, soľ a korenie. Omáčkou polejte steak pri podávaní.
Hubové rizoto
Ingrediencie:
- 300g arborio ryže
- 500g lesných húb
- 1 l kuracieho vývaru
- 1 malá cibuľa
- 50g parmezánu
- Maslo, soľ, korenie
Postup: Na masle orestujte cibuľu, pridajte ryžu a orestujte do sklovita. Postupne pridávajte vývar a miešajte. Keď je ryža takmer hotová, pridajte nakrájané huby. Pred podávaním pridajte strúhaný parmezán.
Hubové palacinky
Ingrediencie:
- Hotové palacinky
- 400g lesných húb
- 150g tvarohu
- 1 strúčik cesnaku
- Sójová omáčka, soľ, korenie
Postup: Na panvici orestujte huby s cesnakom. Pridajte tvaroh, soľ, korenie a trochu sójovej omáčky. Touto zmesou naplňte palacinky.
Čokoládové cookies s hubami
Áno, správne čítate! Huby v dezerte. Určité druhy húb majú orechovú chuť, ktorá sa perfektne kombinuje s čokoládou.
Ingrediencie:
Cookies
- 170g masla
- 20g ľadových kociek
- 100 g hlivy sušenej ( alebo čerstvej a usušenej v rúre)
- 1 ČL prášku z espressa
- 5g vanilkového extraktu
- 5g miso pasty
- 80g cukru
- 100g tmavého trstinového cukru
- 4g soli
- 1 vajce
- 200g hladkej múky
- 4g jedlej sódy
- 160g tmavej čokolády, nahrubo pokrájanej
Na ozdobu:
- 60g tmavej čokolády
- 3g hrubozrnnej morskej soli
- 100g hlivy
Postup:
Prášok z húb: Huby rozdeľte na jednotlivé kúsky. Vysušte ich v sušičke alebo v rúre pri 60°C 8-12 hodín. Po vysušení ich rozmixujte na jemný prášok. V malom hrnci roztopte maslo na strednom ohni. Keď začne voňať orechovo a zmení farbu, odstavte ho z ohňa a pridajte ľad. V miske zmiešajte hnedé maslo, prášok z húb, kávu, vanilku, miso pastu, oba cukry a soľ. Pridajte vajce a dobre premiešajte. Postupne pridajte múku a sódu bikarbónu. Na záver vmiešajte čokoládu. Cesto nechajte v chladničke odpočinúť 20 minút. Potom z cesta vytvorte gule o váhe 40g a nechajte ich v chladničke aspoň 6 hodín. Rúru predhrejte na 180°C. Na plech s papierom na pečenie položte 6-8 gúľ cesta. Medzi nimi nechajte 8cm miesta. Na každú guľku pridajte kúsky čokolády na ozdobu. Pečte 6 minút, potom na sušienky položte kúsky húb a posypte soľou. Pečte ďalších 10 minút.
Ochladzovanie: Sušienky nechajte na plechu 5 minút, potom ich preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Lesné huby sú výborným spoločníkom nielen tradičných pokrmov, ale aj tých netradičných, ako sú dezerty. Vďaka svojej všestrannosti a charakteristickej chuti sa stávajú stredobodom mnohých gurmánskych skvostov. Experimentujte, kombinujte a objavujte nové chute s týmito jesennými darčekmi prírody.
Najčastejšie otázky o najlepších receptoch s lesnými hubami
Aké druhy lesných húb sú najvhodnejšie na varenie?
Rôzne druhy húb majú rôzne chuťové profily a textúry. Medzi obľúbené patrí bedľa, suchohríb, kuriatko, dubáky alebo hlivy. Dôležité je, aby ste mali istotu, že ide o jedlé huby a nie o jedovaté druhy.
Aký je rozdiel medzi lesnými hubami a hubami z obchodu?
Lesné huby rastú v divokej prírode a často majú intenzívnejšiu a špecifickejšiu chuť ako huby z obchodu, ktoré sú pestované v kontrolovaných podmienkach.
Ako mám správne čistiť a pripravovať lesné huby pred varením?
Odporúča sa huby jemne otierať vlhkou handričkou alebo kefou na odstránenie nečistôt. Niektorí ľudia tiež odporúčajú namočiť huby rýchlo vo vode, ale dávajte si pozor, aby neabsorbovali príliš veľa vlhkosti.
Aký je najlepší spôsob varenia lesných húb?
Lesné huby môžete smažiť, dusiť, grilovať, variť alebo piecť. V závislosti od druhu huby a receptu sa môže meniť odporúčaný spôsob varenia.
Akým spôsobom môžem zakonzervovať lesné huby pre dlhšie skladovanie?
Môžete ich sušiť, mraziť alebo nakladať. Sušené huby majú koncentrovanú chuť a môžu byť skvelým doplnkom do polievok a omáčok.
Je možné vytvárať dezerty s lesnými hubami?
Áno, aj keď mnohí si to nemyslia, niektoré huby, ako napríklad masliaky, môžu byť použité v dezertoch vďaka ich sladkým a krémovým vlastnostiam.
S akými inými ingredienciami sa lesné huby najlepšie kombinujú?
Lesné huby sa skvele kombinujú s mäsom, cestovinami, rizotom, smotanou, bylinkami (ako tymian, petržlen, cesnak), syrom a mnohými ďalšími ingredienciami.