Pripravte si bublaninu, ktorá je oprávneným vládcom všetkých dezertov! Táto tradičná česká sladkosť, známa svojím nadýchaným cestom a bohatou ovocnou vrstvou, je perfektná na akúkoľvek príležitosť. Ako vrchol slávnostného stola alebo ako útulná pochúťka k popoludňajšej káve, bublanina nikdy nesklame. Jej jednoduchosť a univerzálnosť sú kľúčom k obľúbenosti medzi všetkými vekovými kategóriami.
Ingrediencie
- Pre cesto:
- 1 hrnček múky
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček mlieka
- 3 veľké vajcia
- 1/2 hrnčeka oleja
- 2 ČL prášku do pečiva
- Pre ovocnú vrstvu:
- 2 hrnčeky čerstvého ovocia podľa výberu (marhule, čerešne, čučoriedky, atď.)
Postup
- Príprava cesta: V veľkej mise rozšľahajte vajcia s cukrom, kým zmes nezbledne a nezhustne. Postupne pridávajte olej a mlieko, stále šľahajte. Pomaly vmiešajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, aby ste vytvorili hladké, jednotné cesto.
- Príprava a pečenie bublaniny: Vymažte pekáč maslom a vysypte múkou. Rozlejte cesto do pripraveného pekáča a rovnomerne naň rozložte vybrané ovocie. Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 25-30 minút alebo kým povrch nezhnedne a tester vložený do streda dezertu nevyjde čistý.
Podávajte túto božskú bublaninu teplú alebo vychladenú, posypanú práškovým cukrom alebo podávanú s kopčekom šľahačky či vanilkovej zmrzliny. Každý súst tohto úžasného dezertu je sviatkom pre chuťové poháriky!