Jahodové kura je delikátny a inovatívny spôsob, ako pridať sladkú a kyslú chuť do tradičného kuracieho receptu. Tento jednoduchý a elegantný pokrm kombinuje jemné kuracie prsia s bohatou a aromatickou jahodovou omáčkou, čo vytvára perfektnú harmóniu chutí. Tento recept je ideálny na romantickú večeru alebo ako špeciálne jedlo pri slávnostných príležitostiach, a zaručene zaujme každého milovníka jedinečných kulinárskych zážitkov.
Ingrediencie
- Kuracie prsia:
- 4 kuracie prsia bez kosti a kože
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 2 lyžice olivového oleja
- Jahodová omáčka:
- 200 g čerstvých jahôd, nakrájaných
- 50 ml bieleho vína
- 1 šalotka, nadrobno nakrájaná
- 1 strúčik cesnaku, pretlačený
- 1 lyžica balzamikového octu
- 1 lyžička cukru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (napr. bazalka alebo tymián)
Postup
- Príprava kuracích pŕs: Kuracie prsia osolte a okoreňte. Na panvici rozohrejte olivový olej a prudko opečte kuracie prsia z každej strany dozlatista, asi 3-4 minúty na každej strane. Následne prsia vyberte a odložte bokom.
- Varenie jahodovej omáčky: Na rovnakej panvici pridajte šalotku a cesnak, a restujte do mäkka, asi 2 minúty. Pridajte nakrájané jahody a cukor, varte, kým jahody mierne nezmäknú a nezačnú púšťať šťavu. Zalejte bielym vínom a balzamikovým octom, nechajte alkohol vyvariť a omáčku zredukovať do požadovanej hustoty. Omáčku ochuťte soľou a čiernym korením.
- Dokončenie a servírovanie: Kuracie prsia vráťte späť na panvicu k omáčke a nechajte spolu prehriať asi 5 minút, aby sa chute prepojili. Jahodové kura podávajte teplé, ozdobené čerstvými bylinkami.
Tento recept na jahodové kura je skvelým príkladom toho, ako môžete kombinovať ovocie s mäsom, aby ste vytvorili jedinečný a pamätihodný jedál. Nechajte sa inšpirovať a prekvapte svojich hostí s touto nevšednou kombináciou chutí.