Jahodové chutney je vynikajúcou pikantnou omáčkou, ktorá dodá jedinečný charakter rôznym mäsovým pokrmom, ako sú grilované steak, pečené kuracie prsia alebo dokonca panenka. Toto chutney kombinuje sladkosť jahôd s pikantnými a korenistými prvkami, čím vytvára zaujímavý kontrast, ktorý obohatí chuťový profil vášho jedla. Je to skvelý spôsob, ako pridať trochu extra šmrnc vašim tradičným receptom a je ideálny na letné grilovačky alebo ako špeciálny doplnok k elegantnej večeri.
Ingrediencie
- 400 g čerstvých jahôd, nakrájaných na malé kúsky
- 1 stredne veľká cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 1 červená paprika, nadrobno nakrájaná
- 100 g hnedého cukru
- 150 ml jablčného octu
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička mletej kurkumy
- 1 čajová lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 malý čerstvý chilli paprička, nadrobno nakrájaná (voliteľné pre extra pikantnosť)
Postup
- Príprava ingrediencií: Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni zahrejte jablčný ocot spolu s hnedým cukrom. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, červenú papriku a chilli papričku. Varte, kým zmes nezačne bublať, potom znížte teplotu.
- Varíme chutney: Do panvice pridajte nakrájané jahody, škoricu, kurkumu, mleté čierne korenie a soľ. Pomaly varíme na nízkej teplote približne 30 minút, kým zmes nezhustne a nevznikne vám husté, jamovité chutney. Počas varenia pravidelne miešajte, aby sa zmes nepripálila.
- Dokončenie a uskladnenie: Hotové chutney odstavte z ohňa a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ho môžete preložiť do sterilizovaných pohárov a uchovávať v chladničke. Chutney je najlepšie, keď môže chutne odpočívať aspoň 24 hodín, aby sa chute stihli prepojiť a rozvinúť.
Jahodové chutney je perfektným doplnkom k rôznym mäsovým jedlám, poskytuje zaujímavú chuť a je skvelým spôsobom, ako oživiť vaše gastronomické zážitky. Tento recept je jednoduchý, rýchly a zaručene prinesie úsmev na tváre vašich hostí.