Fazuľová polievka je klasika, ktorá nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Táto polievka je nielen chutná, ale aj výživná a ideálna na zahriatie počas chladných dní. V tomto recepte sa dozviete, ako pripraviť lahodnú fazuľovú polievku, ktorá sa stane obľúbeným jedlom celej vašej rodiny. Tradičná fazuľová polievka je jednoduchá na prípravu a plná bohatých chutí, ktoré potešia každého.
Ingrediencie
- 300 g bielej fazule (suchá alebo konzervovaná)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 stopkový zeler
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička tymianu
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Petržlenová vňať na ozdobenie
Postup
- Príprava ingrediencií: Ak používate suchú fazuľu, namočte ju cez noc do studenej vody. Na druhý deň ju scedíme a prepláchneme. Ak používate konzervovanú fazuľu, jednoducho ju scedíme a opláchneme. Nakrájajte cibuľu, cesnak, mrkvu, zemiaky a zeler na menšie kúsky.
- Smaženie a varenie: V hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte do sklovita, potom pridajte cesnak a smažte ďalšiu minútu. Pridajte nakrájanú mrkvu, zemiaky a zeler a všetko spolu krátko orestujte. Pridajte fazuľu, mletú papriku, tymian a bobkové listy. Zalejte zeleninovým vývarom, priveďte k varu a potom znížte teplotu a varte na miernom ohni približne 45 minút alebo až do zmäknutia fazule a zeleniny.
- Dochutenie a servírovanie: Keď je polievka hotová, vyberte bobkové listy a podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením. Môžete polievku jemne rozmixovať ponorným mixérom pre krémovejšiu textúru alebo ju nechať tak, ako je. Podávajte horúcu, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tento recept na fazuľovú polievku je skvelým spôsobom, ako si vychutnať zdravé a chutné jedlo, ktoré zahreje a nasýti. Vyskúšajte ho ešte dnes a doprajte si tradičnú chuť fazuľovej polievky vo svojej kuchyni.