Cesnaková polievka je známa svojimi liečivými účinkami a výraznou chuťou, ktorá poteší každého milovníka cesnaku. Tento recept na lahodnú cesnakovú polievku vás naučí, ako pripraviť túto zdravú a chutnú polievku, ktorá je ideálna pre zimné mesiace alebo ako prevencia proti nachladnutiu. Cesnaková polievka je jednoduchá na prípravu a plná intenzívnych chutí, ktoré vás príjemne zahrejú.
Ingrediencie
- 1 veľká hlavička cesnaku (asi 10 strúčikov)
- 1 veľká cibuľa
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1,5 litra kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 2 zemiaky
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička majoránu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Krutóny a strúhaný syr na servírovanie
Postup
- Príprava ingrediencií: Cesnak ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
- Smaženie a varenie: V hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte do sklovita, potom pridajte nakrájaný cesnak a smažte ďalšie 2-3 minúty, kým nezačne voňať, ale nesmie zhnednúť. Pridajte nakrájané zemiaky a mletú papriku a všetko spolu krátko orestujte. Zalejte vývarom, pridajte majoránku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Priveďte k varu a potom znížte teplotu a varte na miernom ohni približne 20-25 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Mixovanie a servírovanie: Keď sú zemiaky mäkké, polievku rozmixujte ponorným mixérom do hladka. Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu vývaru alebo vody, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Podávajte horúcu, ozdobenú krutónmi a strúhaným syrom.
Tento recept na cesnakovú polievku je skvelým spôsobom, ako si dopriať zdravé a chutné jedlo plné cesnakovej arómy a liečivých účinkov. Vyskúšajte ho ešte dnes a vychutnajte si lahodnú cesnakovú polievku, ktorá vás dokonale zahreje a posilní.