Fazuľová polievka na kyslo je tradičné a obľúbené jedlo, ktoré v sebe spája výrazné chute a výživné ingrediencie. Táto polievka je známa svojou jedinečnou kyslou chuťou a je často podávaná ako súčasť sviatočného alebo všedného jedálneho lístka. Príprava je jednoduchá, no výsledok je vždy lahodný a uspokojivý. Nielenže vás zasýti, ale tiež poskytne množstvo zdravých živín. Ide o ideálne jedlo na zahriatie v chladnejších dňoch.
Ingrediencie
- 250 g sušenej bielej fazule
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
- 2 PL bravčovej masti alebo oleja
- 1 PL mletej červenej papriky
- 5-6 PL vínneho octu
- 1 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 čajová lyžička majoránky
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 PL hladkej múky na zápražku
Postup
- Namáčanie fazule: Sušenú fazuľu namočte cez noc do vody, aby zmäkla. Na druhý deň vodu vylejte, fazuľu opláchnite a dajte ju variť do čistej vody. Varte, kým nie je fazuľa takmer mäkká, čo môže trvať asi 1 hodinu.
- Príprava polievky: V hrnci rozohrejte bravčovú masť alebo olej a opražte nakrájanú cibuľu, kým nezmäkne a nezačne zlato hnednúť. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a mletú papriku, krátko opražte, aby sa uvoľnili arómy. Následne zmes zalejte vývarom. Pridajte uvarenú fazuľu spolu s varenou vodou a nechajte všetko spolu zovrieť. Dochutite majoránkou, soľou a čiernym korením. Pridajte ocot podľa chuti na dosiahnutie požadovanej kyslosti.
- Zápražka a dokončenie: V malej panvici pripravte zápražku z múky a trochu masti alebo oleja. Opražte, kým nie je zlatistá, a potom ju pomaly zapracujte do polievky. Varíte ešte asi 10-15 minút, aby sa všetky chuti spojili a polievka zahustla.
Podávajte teplú, s čerstvým chlebom alebo kyslou smotanou na vrchu pre extra kremozitu. Táto fazuľová polievka na kyslo je nielen chutná, ale aj hrejivá, a je ideálna pre ktorýkoľvek chladný deň alebo ako súčasť tradičného slovenského obedu. Dobrú chuť!