Citrónový džem je osviežujúci a jemne kyslastý, ideálny na raňajky alebo ako doplnok k dezertom. Jeho jasná, citrusová chuť skvele dopĺňa toast, jogurt alebo palacinky a je obľúbený v mnohých kuchyniach po celom svete. Tento džem je skvelou alternatívou pre tých, ktorí preferujú menej sladké džemy. S vysokým obsahom vitamínu C a príjemnou sviežosťou je tento džem nielen chutný, ale aj prospešný pre zdravie.
Ingrediencie
- 5 veľkých citrónov
- 500 g kryštálového cukru
- 500 ml vody
- 1 želírovací prostriedok (pektín, podľa potreby)
Postup
- Príprava citrónov: Citróny dôkladne umyte, olúpte tenkú vrstvu vonkajšej kože (zelená/světlá časť, bez bielej horké časti) a nakrájajte na tenké plátky alebo malé kúsky. Odstráňte všetky semienka. Citrónovú šťavu vytlačte a odložte bokom.
- Varenie džemu: Vo veľkom hrnci zmiešajte nakrájané citróny, citrónovú šťavu, cukor a vodu. Zmes priveďte na miernom ohni k varu, nechajte zovrieť a následne varíte na miernom ohni asi 30 minút, alebo kým citróny nezmäknú a zmes nezačne hústnuť. Pridajte želírovací prostriedok podľa pokynov na obale a varíte ešte ďalších pár minút.
- Sterilizácia pohárov: Medzitým sterilizujte poháre vyvarením vo vode alebo zahriatím v rúre na 100°C na desať minút.
- Plnenie pohárov: Hotový horúci džem ihneď naplňte do sterilizovaných pohárov. Naplňte takmer po okraj, utrite okraje, pevne uzavrite viečkami, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Domáci citrónový džem je vynikajúcou voľbou pre milovníkov citrusových chutí. Jeho svieža a kyslastá chuť je perfektným doplnkom k mnohým jedlám a je skvelým spôsobom, ako začať deň s pozitívnou energiou.